Üniversitemiz öğretim üye, öğrenci ve idari personeline açıktır. Katılımcılara katılım belgesi verilecektir. Katılım için kayıt olmak gereklidir. Kayıt için aşağıdaki linke tıklayıp Üniversitemiz Teams hesabınızla oturum açınız. Kaydolduktan sonra seminer gün ve saatinde aynı linke tıklayarak Teams üzerinden toplantıya katılabilirsiniz:
Kayıt ve katılım işlemleri hakkında detaylı bilgi almak için "Kayıt ve Katılım Sunusunu" inceleyebilirsiniz.
Özet:
Akademik dergiler, bilimsel araştırmaların yayımlanması, görünürlük kazanması ve akademik kariyerin ilerlemesi için kritik öneme sahip platformlardır. Dergi seçiminde araştırmacılar, çalışmanın kapsamına uygunluk, hedef kitlenin ilgisi, derginin etki faktörü ve indekslerde taranıp taranmadığı gibi kriterleri göz önünde bulundurmalıdır. İndeksler (SCI, SSCI, Scopus, TR Dizin vb.), dergilerin kalite standartlarını ve uluslararası/ulusal erişim düzeyini gösterir. Türkiye’deki araştırmacılar hem yerel akademik katkıyı desteklemek hem de uluslararası tanınırlık için TR Dizin gibi ulusal indekslerin yanı sıra Scopus veya WoS gibi küresel indekslerde taranan dergilere yönelmelidir. Kurumların teşvik politikaları ve akademik terfilerdeki kriterler de dergi tercihlerini şekillendirmektedir. Dengeli bir stratejiyle hem yerel etki hem de küresel etkileşim hedeflenebilir.
Prof. Dr. Mehmet TORAN
Mehmet Toran erken çocukluk eğitimi alanı profesörü olarak İstanbul Kültür Üniversitesinde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Erken çocukluk eğitimi alanında sırasıyla KTÜ’de Lisans, Hacettepe Üniversitesinde Yüksek Lisans ve Gazi Üniversitesinde Doktora derecelerini almıştır. 2001 yılından beri erken çocukluk eğitimi alanında farklı kurumlarda çalışmıştır. 2015 yılından itibaren İstanbul Kültür Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Okul Öncesi Eğitimi Anabilim dalında öğretim üyesi olarak akademik çalışmalarını sürdürmektedir. 2024-2027 yılları arası için Education University of Hong Kong (EdUHK)’da erken çocukluk eğitimi lisans programı akreditasyon değerlendiricisi olarak görev yapmaktadır. Ayrıca 2024 yılında University of Helsinki doktora sınav jürisinde dış değerlendirici olarak görev almıştır. 2004 yılından beri World OMEP üyesi, 2011 yılından beri de EECERA Türkiye Koordinatörü, 2022 yılından beri Childhood, Law & Policy Network ve 2024 yılından beri de INEE üyesi olarak gönüllü çalışmalar yürütmektedir. Journal of Childhood, Education & Society (Scopus, DOAJ, TRDizin vb) hem kurucusu hem baş editörü, Yaşadıkça Eğitim Dergisi’nin (DOAJ, TRDizin vb) ise baş editörüdür. Bununla birlikte gerek Türkiye’de gerekse de uluslararası arenada birçok dergide editöryal görevler üstlenmiştir. Uzun yıllar İlköğretim Online Dergisi (Scopus, DOAJ, TRDizin vb) ve International Journal of Early Childhood Special Education (ESCI, Scopus, DOAJ, TRDizin vb) dergisinin editöryal süreçlerini yürütmüş, editör yardımcılığı yapmıştır. Ayrıca, TOÖEGD’nin Erken Çocukluk Çalışmaları Dergisini (DOAJ, TRDizin vb) kurmuş ve bir süre editör görevi üstlenmiştir. 2022 yılında European Early Childhood Education Research Journal dergisinin (SSCI, Scopus, DOAJ) Cilt 30, Sayı 3 için misafir editörlük yapmıştır. Bununla birlikte eğitim bilimleri ve erken çocukluk eğitimi alanındaki birçok dergide ayrıca editörler kurulu üyesi ve hakem olarak görev yapmaktadır.