Atatürk ve Tarih Anlayışı

 

Üniversitemiz öğretim üye, öğrenci ve idari personeline açıktır. Katılımcılara katılım belgesi verilecektir. Katılım için kayıt olmak gereklidir. Kayıt için aşağıdaki linke tıklayıp Üniversitemiz Teams hesabınızla oturum açınız. Kaydolduktan sonra seminer gün ve saatinde aynı linke tıklayarak Teams üzerinden toplantıya katılabilirsiniz:

https://teams.microsoft.com/registration/c_heLp7NzEaLirfkYMfVeA,wSqczncEFE-tKYPvZrQJsg,EjG1VABUWEqaGzLuwms2TA,MmWLU1U08kaYzMddo_W6Sg,lE5gti87akGgZd-jHJIGIg,Biu8x5FoMkymRgb59Smoww?mode=read&tenantId=2e5ef873-cd9e-46cc-8b8a-b7e460c7d578

Kayıt ve katılım işlemleri hakkında detaylı bilgi almak için "Kayıt ve Katılım Sunusunu" inceleyebilirsiniz.

 

Özet:

Atatürk’ün bilim anlayışı çerçevesinde tarih anlayışı ortaya koyulacak; bu anlamda sunduğu katkılar açıklanacaktır. Şu başlıklar ele alınacaktır:

Atatürk’ün Düşünce Dünyasında Tarih Anlayışını Şekillendiren Etmenler Nelerdir?

Cumhuriyet Dönemindeki Tarih Anlayışını Anlamamız İçin Özellikle Osmanlı Devleti’nin Son Dönemindeki Tarih Anlayışını bilmemiz gerekli. Bu konuda kısa bir bilgi verilecektir

Milli Mücadele Döneminde Atatürk’ün Tarih Anlayışı?

Cumhuriyet Dönemi Atatürk’ün Tarih Anlayışı Nasıldı? Bunu Nasıl Somutlaştırdı, Kurumsallaştırdı?

Atatürk tarih görüşü ile hem Türklerin kendilerine hem de dünyanın Türklere karşı olan bakış açılarını değiştirmiştir. Onun tarih anlayışı Türk milli varlığını ortaya çıkarmıştır. En önemlisi de bu dönemde meydana gelen gelişmeler modern anlamda bir tarih yazıcılığının ve bilimsel araştırma ortamının doğmasını sağlamıştır.

 

 

Doç. Dr. Ebru GÜHER

Elazığ’da doğan Doç. Dr. Ebru GÜHER, 2003 yılında Fırat Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden mezun oldu. 2006 yılında Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalında tezli yüksek lisans eğitimini, 2007 yılında Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Öğretmenliği tezsiz yüksek lisans eğitimini, 2013 yılında Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalında doktora eğitimini tamamlamıştır.

2009 yılında Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümünde okutman olarak göreve başladı. 2014-2019 yılları arasında Yrd.Doçent olarak, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Tarih Bölümü Kurucu Bölüm Başkanlığı görevini yaptı. Doç.Dr. Ebru GÜHER 2019 yılında Osmaniye Korkut Ata Üniversitesinde Atatürk İlkeleri ve Cumhuriyet Tarihi alanında doçent unvanını aldı.

Türkiye Cumhuriyeti Tarihi, Milli Mücadele, Türk-Amerika ilişkileri, Ermeni Meselesi konularında ulusal-uluslararası indeksli dergilerde yayınları ve kitapları olan Doç.Dr. Ebru GÜHER, uzmanlık alanlarıyla ilgili pek çok platformda konuşmacı olarak yer almıştır. Çeşitli idari görev ve komisyonlarda görev alan Doç.Dr. Ebru GÜHER, 2021 Mart ayından itibaren Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü görevini yürütmektedir.

Doç. Dr. Ebru GÜHER, Dr.Öğr.Üyesi A.Burak GÜHER ile evli olup, 2 çocuk annesidir.