Dijital Çağda Dezenformasyona Karşı Eleştirel Düşünme

Üniversitemiz öğretim üye, öğrenci ve idari personeline açıktır. Katılımcılara katılım belgesi verilecektir. Katılım için kayıt olmak gereklidir. Kayıt için aşağıdaki linke tıklayıp Üniversitemiz Teams hesabınızla oturum açınız. Kaydolduktan sonra seminer gün ve saatinde aynı linke tıklayarak Teams üzerinden toplantıya katılabilirsiniz:

https://teams.microsoft.com/registration/c_heLp7NzEaLirfkYMfVeA,wSqczncEFE-tKYPvZrQJsg,EjG1VABUWEqaGzLuwms2TA,bC5o80uKJUOad-MJKsDksg,xCkSRpTb80aDlg8EWxnTXg,vDe_5H1wp0SDUdTgBwkB-w?mode=read&tenantId=2e5ef873-cd9e-46cc-8b8a-b7e460c7d578

Kayıt ve katılım işlemleri hakkında detaylı bilgi almak için "Kayıt ve Katılım Sunusunu" inceleyebilirsiniz.

 

Özet:

Günümüzde dijital teknolojilerin iş ve günlük hayata entegrasyonu ile iş modelleri ve yaşam tarzları değişmiş ve yepyeni teknolojiye dayalı bir yaşam oluşmaya başlamıştır.

Dijitalleşme ile birlikte dijital ortamlardaki bilgi kaynakları artmış ve sosyal medya aracılığı ile de bilgi paylaşımları yaygınlaşmış ve hızlanmıştır. Ancak bütün bunlar “dezenformasyon” denilen kavramı ortaya çıkarmıştır. Bu kavram Fransızca kökenli olup, genel olarak “bilgiyi çarpıtma” anlamında kullanılmaktadır. Günümüzde dijital ortamlarda, sosyal medyada özellikle önemli bir sorun haline gelen dezenformasyon yani çarpıtılmış bilgi hızlı yayıldığı için gerçek bilgiye ulaşmak zorlaşmakta ve gerçek bilginin önü kapanmaktadır. Bu durum ise toplumlarda tehlikeli bazı sonuçlara yol açabilmektedir. Oysa okuduğu bilginin doğru olup olmadığını eleştirel düşünerek ve eleştirel bir bakış açısı ile sorgulayan kişiler dijital ortamlardaki dezenformasyon   yani çarpıtılmış bilgileri daha kolay ayırt edip bu bilgilerin doğruluğunu sorgulama ve teyit etme yoluna gidecektir. Bunun sonucu olarak da çarpıtılmış bilgilerin dijital ortamlardaki yayılma hızı azalacaktır.

 

 

Doç. Dr. Birsel AYBEK

Doç. Dr. Birsel Aybek, 1973 yılında Malatya’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Malatya’da tamamladı. 1996’da Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalında fakülte ikincisi olarak lisans öğrenimini, 2000 yılında Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümünde yüksek lisansını ve 2006 yılında aynı bölümde doktora eğitimini tamamladı. 1998 yılında Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümünde öğretim görevlisi olarak göreve başlayan Aybek, halen aynı üniversitede doçent olarak görev yapmaktadır. 2016-2020 yılları arasında Eğitim Fakültesi dekan yardımcılığı idari görevini yürüten Aybek aynı zamanda Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi senato temsilcisi ve Çukurova Üniversitesi Eğitim ve Öğretimden sorumlu Dekan olarak görev yapmaktadır. Aybek, bu yıl (2022 Ekim) Adana Güney Havadis Gazetesi tarafından yılın akademisyeni seçilerek onur plaketi almaya hak kazanmıştır.

Program geliştirme, disiplinlerarası öğretim, eleştirel düşünme, eğitim teknolojisi, medya-okuryazarlığı, öğrenme-öğretme süreci, öğretmen yetiştirme, gibi alanlarda çalışmalar yapan ve lisansüstü tezleri yöneten Aybek’in yurtiçi ve yurtdışı kongrelerde sunulmuş̧ 87 bildirisi, ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanmış̧ 64 makalesi, yazılmış̧ iki bilimsel kitabı, 2 çeviri kitabı ve 4 kitap bölümü ve kurum içi-dışı yapılmış birçok projesi bulunmaktadır. Ayrıca akademisyenin alanıyla ilgili birçok kurum ve kuruluşlarda vermiş̧ olduğu çok sayıda konferansı, semineri ve eğitimi bulunmaktadır.