Kripto Paraların Ortaya Çıkışının ve Mevcut Durumunun Değerlendirilmesi

 

 

Üniversitemiz öğretim üye, öğrenci ve idari personeline açıktır. Katılımcılara katılım belgesi verilecektir. Katılım için kayıt olmak gereklidir. Kayıt için aşağıdaki linke tıklayıp Üniversitemiz Teams hesabınızla oturum açınız. Kaydolduktan sonra seminer gün ve saatinde aynı linke tıklayarak Teams üzerinden toplantıya katılabilirsiniz:

https://teams.microsoft.com/registration/c_heLp7NzEaLirfkYMfVeA,wSqczncEFE-tKYPvZrQJsg,EjG1VABUWEqaGzLuwms2TA,9JbO42Mik0O_OGSGTIK2Rg,2_5UrB2sLkSvUvd9-i3eCw,xp6fsBmXB0-C1L03yW8ifQ?mode=read&tenantId=2e5ef873-cd9e-46cc-8b8a-b7e460c7d578

Kayıt ve katılım işlemleri hakkında detaylı bilgi almak için "Kayıt ve Katılım Sunusunu" inceleyebilirsiniz.

 

Özet:

Kripto para birimleri alternatif bir para birimi olarak ortaya çıkmış, beraberinde getirdiği Blokzincir teknolojisi ile son yılların en gözde konularından birisi olmuştur. Kripto paralar ve başta Bitcoin olmak üzere, adem-i merkeziyetçi bir yapı benimsemiş ve böylece kendinden sonra gelen kripto paralara da öncü olmuştur.Bir şeyin para olarak kabul edilebilmesi için mübadele aracı olma özelliği, ölçü birimi olma özelliği ve değer saklama aracı olma özelliğine sahip olması gerekmektedir. Kripto paraların bu fonksiyonlara sahip olup olmadıkları tartışmalıdır. 2021 yılında TCMB kripto paralarla ödeme yapılamayacağını hükme bağlamış ve kripto para ifadesi yerine kripto varlık ifadesini kullanmıştır. Özellikle ödeme aracı olarak kullanılmaları konusunda birçok ülkede de kısıtlamalar mevcuttur. Bunun yanısıra El Salvador, Bitcoin’i resmi ödeme aracı olarak kabul etmiştir.

 

Kripto paraların temelini 1983’te David Chaum’un yaptığı çalışmalar oluşturmaktadır. Bu çalışmalarda kripto para ifadesi de ilk kez kullanılmıştır. Btc’nin yaratıcısı olarak Satoshi Nakamoto kabul edilmektedir.  Bugün itibariye binlerce kripto para ortaya çıkmış olsa da işlem hacmi açısından önemli olanların sayısı 10-12 arasıdır. Kripto paralar, itibari paralar  ile kıysalandığında volatilite, transfer yöntemi ve arz açısından önemli farklılıklara sahip olduğu görülmektedir.

 

Covid-19 salgının ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için ABD tarihinin en büyük parasal gevşemesini gerçekleştirmiş, bunu Euro bölgesi ve diğer ülkeler izlemiştir. Yatırımcının risk alma eğiliminin yüksek olduğu bu dönemde diğer varlık gruplarında olduğu gibi kripto para değerleri tarihi yüksek seviyelere ulaşmıştır. Böylece kripto paralar, tüm dünyada  yatırım seçenekleri arasındaki önemini artırmıştır. Tüm yatırım seçenekleri içinde risk açısından değerlendirildiğinde kripto paralar birinci sırada yeralmaktadır. Özellikle bireysel yatırımcıların çoğunluğunun bu risklerin yönetimi konusunda başarısız olduğu gözlemlenmektedir.

 

Türkiye’de de kripto para yatırımlarının ağırlığı giderek artmaktadır. İşlemler,Paritex, Paribu, BtcTurk, Vebitcoin, Vebitcoin, Bitci, Koinim gibi kripto borsaları aracılığı ile gerçekleşmektedir. Kripto paralar hakkında yasal alt yapı boşluğu, bu piyasalarda süistimalleri de beraberinde getirmektedir. Bu konuda özellikle küçük yatırımcıların bilinçlendirilmesi ve haklarının korunması para otoritelerini bu konuda önlemler almaya itmektedir.

 

 

 

Prof. Dr. Hatice DOĞUKANLI

Prof.Dr.Hatice Doğukanlı,  1984 yılında Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden mezun oldu. Aynı yıl aynı Fakültede araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde 1986 yılında yüksek lisans, 1992 yılında doktora programlarını tamamladı. YÖK bursu ile 1990-1991 yılları arasında Maryland Üniversitesi’inde değişim öğrencisi olarak bulundu. Aynı Fakülte’de 1993 yılında yardımcı doçent, 1994 yılında doçent 1999 yılında ise profesör ünvanını aldı. YÖK bursu ile 2012 yılında Hull Üniversitesi’nde  3 ay süre ile bilimsel araştırmalar yapmak üzere bulundu. Kurumsal finansman, portföy yönetimi, finansal kurumlar, uluslararası finansman, risk yönetimi ve türev araçlar konularında ders kitapları, çevirileri ve araştırmaları mevcuttur. Ayrıca finansın farklı alanlarında doktora ve yüksek lisans tez danışmanlığı yapmıştır. Prof.Dr.Hatice Doğukanlı, evli ve 2 çocuk annesidir.

 

Ahmet Cengiz KAR – ahmetcengizkar@gmail.com

Doğum tarihi: 1994

Öğrenim durumu: 2012-2017 Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme (Lisans), 2017-2021 Çukurova Üniversitesi (Yüksek Lisans)

İş deneyimi: Kasım 2018/ Devam Ediyor Jr. Dealer Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketi Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketi’ne ait özkaynakların Finansal piyasalarda çeşitli yatırım enstrümanları aracılığıyla (Bist, Opsiyon, Türev) değerlendirilmesi, günlük ve aylık olarak şirketin nakit akım tablosunun hazırlanması ve nakit ihtiyacı dahilinde şirkete kaynak yaratılması