İç Mekanda Aidiyet Kavramı

 

Üniversitemiz öğretim üye, öğrenci ve idari personeline açıktır. Katılımcılara katılım belgesi verilecektir. Katılım için kayıt olmak gereklidir. Kayıt için aşağıdaki linke tıklayıp Üniversitemiz Teams hesabınızla oturum açınız. Kaydolduktan sonra seminer gün ve saatinde aynı linke tıklayarak Teams üzerinden toplantıya katılabilirsiniz:

https://teams.microsoft.com/registration/c_heLp7NzEaLirfkYMfVeA,wSqczncEFE-tKYPvZrQJsg,EjG1VABUWEqaGzLuwms2TA,9JbO42Mik0O_OGSGTIK2Rg,2_5UrB2sLkSvUvd9-i3eCw,xp6fsBmXB0-C1L03yW8ifQ?mode=read&tenantId=2e5ef873-cd9e-46cc-8b8a-b7e460c7d578

Kayıt ve katılım işlemleri hakkında detaylı bilgi almak için "Kayıt ve Katılım Sunusunu" inceleyebilirsiniz.

 

Özet:

İnsanın mekan ile bir bağ kurması onun temel gereksinimlerindendir. Orada geçirdiği süre aidiyet duygusunu geliştirip mekan ile olan ilişkisini güçlendirir. Birey kendini ait hissettiği yeri şekillendirir, böylece o yer kimlik kazanır. Bu şekillendirme bireyin zevki, alışkanlıkları ve geçmişi ile vücut bulur. Zamanla, kendini temsil eden öğeleri yaşadığı yere ekleyerek  kendisini o mekana ait hisseder. Mekansal aidiyet oluşmaya başladığında, beraberinde güven ve rahatlık hissi de kendiliğinden oluşur. Böylece birey mekana anlam yükleyerek yaşamını sürdürür. İnsan, aidiyet hissinin oluştuğu iç mekanlarda üretme ihtiyacını da doyurmuş olur, yaşadığı yere karşı bireysel farkındalık geliştirir, mekanı korumak ve yaşatmak için çaba sarf eder. 

 

 

Dr. Öğr. Üyesi Fehime Yeşim GÜRANİ

Çukurova Üniversitesi Mimarlık Bölümünü 1995 de tamamladı, aynı üniversitede İç mimarlık bölümünde yüksek lisans programını bitirdi. Doktora çalışmasını Hacettepe Üniversitesi İç Mimarlık Anabilim Dalında yapan Gürani, Çukurova Üniversitesi İç Mimarlık Bölümünde mekan araştırmalarını sürdürmektedir.