18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü

 

Üniversitemiz öğretim üye, öğrenci ve idari personeline açıktır. Katılımcılara katılım belgesi verilecektir. Katılım için kayıt olmak gereklidir. Kayıt için aşağıdaki linke tıklayıp Üniversitemiz Teams hesabınızla oturum açınız. Kaydolduktan sonra seminer gün ve saatinde aynı linke tıklayarak Teams üzerinden toplantıya katılabilirsiniz:

https://teams.microsoft.com/registration/c_heLp7NzEaLirfkYMfVeA,wSqczncEFE-tKYPvZrQJsg,EjG1VABUWEqaGzLuwms2TA,_IGFoZX9dUWmEtoGwpDlsQ,gkAkFPCOF0qdQBzO5ls9IA,cGXeshunP0u7x7mhwjqksA?mode=read&tenantId=2e5ef873-cd9e-46cc-8b8a-b7e460c7d578

Kayıt ve katılım işlemleri hakkında detaylı bilgi almak için "Kayıt ve Katılım Sunusunu" inceleyebilirsiniz.

 

Özet:

Kalbi vatan aşkıyla çarpanların bütün yokluk ve imkansızlıklara karşın ortaya koydukları, yokluklarda zaferi tattıkları, esarete, bağımlılığa, tutsaklığa karşı koyma refleksi ve hürriyet sinerjisiyle necip, soylu, yüce Türk milletinin çelikten ete büründürülen azim, umut ve kararlılıkla, bağımsızlık ve hürriyetinin karakterini ve yüksek ruhunu dünyaya gösteren, Kurtuluş Savaşı'nın meşalesi ve nişanesi olan, belirleyici ve yönlendirici gücüyle, hem karadan hem denizden zorlu koşullara ve büyük kayıplara rağmen dünya tarihinin zirvelerini yazan ve yapan, dünya ülkelerinin güç dengelerini değiştiren, “devlet, ebed müddet” şiarında ölümsüzleşen, ölümü korkutan, öldüren, yürekleri Türkiye için çarpan bir vatan kalbinin attığı yer ve kahramanlık abidesi 18 Mart Çanakkale Zaferi; istiklali uğrunda hürriyet aşkı ve zevkiyle, vatanın bölünmezliğinin ve birliğinin mücadelesinde; mübarek kanını akıttığı, vatana canını feda ettiği genç, ihtiyar, akademik nitelikli subayların, anı ve tecrübelerini yazabilen yetenekli kişilerin yüzbinlerce vatan evladının genciyle yaşlısıyla, kadınıyla erkeğiyle, bir milletin omuz omuza vererek üstlendiği büyük mücadelenin adı, gözünü kırpmadan, vatanını savunmak adına canını vererek Çanakkale'yi Geçilmez kıldığı zaferin yaşandığı, modern yarı mühendislik programına göre eğitim görmüş pozitif bilim ve fennin zaferi, alaylılardan çok, aklî bilimlerle eğitim ve öğretimden geçirilmiş bulunan mekteplilerin başarısı, zaferi büyük destanın anıldığı bir gündür. Çanakkale Deniz Muharebelerinin “18 Mart Kahramanı Cevat Bey”’in ve Halkın sinerjisini kuvveden file geçiren, “Geldikleri gibi giderler.” anlayışını her daim imanıyla koruyan Yıldırımlar Ordusu Başkumandanı, Anafartalar Kahramanı, askeri bürokrasinin modernleşmeci akımının ortaya çıkardığı lider Büyük Türk Gazi Mustafa Kemal Atatürk Paşanın önderliğinde gerçekleşen “Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebelerini kazandıran bu yüksek ruhtur”.

 

Vurulmuş tertemiz alnından, uzanmış yatıyor,

 

Bir hilâl uğruna, yâ Rab, ne güneşler batıyor!

 

Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş, asker!

 

Gökten ecdâd inerek öpse o pâk alnı değer.

 

Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor Tevhid’i…

 

Bedr’in arslanları ancak, bu kadar şanlı idi.

 

Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın?

 

“Gömelim gel seni tarihe” desem, sığmazsın.

 

 

 

İstiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un dizeleriyle onlara olan rahmet, minnet, dua ve şükran duygularımızı her 18 Martlarda haykırmaktayız.  Ebediyete intikal eden şehitlerimizin, onların ve günün şahidleri  gazilerimizin ebed müddet ruhları şad olsun

 

 

 

Doç. Dr. Hakkı ÇİFTÇİ – hciftci@cu.edu.tr

Hatay İli Hassa İlçesinde doğdu. İlk, orta ve liseyi Hassa’da okudu. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünden 1990 yılında mezun oldu. 1990-1992 yıllarında Jandarma Komando Asteğmen olarak askerlik görevini Güneydoğu’da tamamladı. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim dalında Yüksek Lisansını ve Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalında Doktor eğitimini tamamladı. 15 Eylül 1995’den bu yana Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde; İktisat teorisi ve İktisat Tarihi, Makro iktisat alanlarında eğitim, öğretim faaliyetlerini; Öğretim elemanı ve Üyesi olarak çeşitli akademik ve  idari faaliyetlerde görev almış, alanında yurtiçi ve yurtdışı birçok ödüller almış halen İktisat Tarihi Anabilim Dalı Başkanı olarak görevini sürdürmektedir.