VUCA Dünyasında Etki Yaratmak için Öğrenme

Üniversitemiz öğretim üye ve öğrencilerine açıktır. Katılım için kayıt olmak gereklidir. Kayıt için aşağıdaki linke tıklayıp Üniversitemiz Teams hesabınızla oturum açınız. Kaydolduktan sonra seminer gün ve saatinde aynı linke tıklayarak Teams üzerinden toplantıya katılabilirsiniz:

VUCA kavramı; “Volatility”, “Uncertainty”, “Complexity”, “Ambiguity” kelimelerinin kısaltmasından oluşuyor. Çok hızlı değişen, kayganlık (Volatile), neredeyse emin olduğunuz durumlarda bile sizi şaşırtabilecek sonuçlar doğurabilen, kesinlikten uzak bilinmezlik (Uncertain), karar verirken dünyanın öbür ucundaki bir olayı bile göz önünde bulundurmanız gerekebilen karmaşıklık (Complex), birçok seçeneğe sahip olduğunuz ve her seçeneğin farklı sonuçları beraberinde getirdiği belirsizlik (Ambiguous) dünyasından bahsediyoruz.

Yani yeni bir dünya, yeni bir düzen?

Bilim, insanlığın belirsizlikle mücadelesidir. Tüm dünyada toplasanız ağırlığı ortalama 1 gram olan bir virüs her şeyimizi alt üst etti. Her şey sürekli bir değişim içerisinde, belki 10 yıl sonra alışacağımız bir çok şeye 2-3 ay içerisinde adapte olduk. Bu kadar hızlı değişime ayak uydurmak, bizleri biraz olsun yormaya başladı sanki. Bizler hala düne takılmış gibi düşünürken, zaman hızlıca akıp gitmektedir. Değişim, dönüşüm zamanının geldiği apaçık belli değil mi?

“Dönüşmenin” “olmak'tan” daha iyi olduğu Deleuze felsefesindeki gibi, “olan değil”, “olmakta olan” kişiler olmalıyız belki de. İşte o zaman karşımızdakini belki daha iyi anlayabiliriz. Özü keşfetmenin yolu zaten başkasını anlamaktan geçmekte olduğunu hepimiz biliyoruz. Sırf ekonomik olarak değil, toplumsal açıdan da işlevimizi koruyabilmek için sürekli öğrenme ve kendimizi  yeni baştan inşa etme yeteneğine ihtiyacımız vardır.

Bu seminerde, Michelangelo’nun 87 yaşında dediği gibi “hala öğreniyorum” kavramını farklı açılardan irdeleyeceğiz.

“Ne En Güçlü Olan Tür Hayatta Kalır,

Ne de En Zeki Olan...

Değişime En Çok Adapte Olabilendir,

Hayatta Kalan!”  Charles R. Darwin