Psikodramada Artı Gerçeklik

 

Üniversitemiz öğretim üye ve öğrencilerine açıktır. Katılım için kayıt olmak gereklidir. Kayıt için aşağıdaki linke tıklayıp Üniversitemiz Teams hesabınızla oturum açınız. Kaydolduktan sonra seminer gün ve saatinde aynı linke tıklayarak Teams üzerinden toplantıya katılabilirsiniz:

https://teams.microsoft.com/registration/c_heLp7NzEaLirfkYMfVeA,wSqczncEFE-tKYPvZrQJsg,EjG1VABUWEqaGzLuwms2TA,aAtZpkxBckGZLnUXuO8zrg,vK3Zy8os2kyHbtwXde5h5w,ZEY5GS_KIE6FEhfu6FxTXw?mode=read&tenantId=2e5ef873-cd9e-46cc-8b8a-b7e460c7d578

Kayıt ve katılım işlemleri hakkında detaylı bilgi almak için "Kayıt ve Katılım Sunusunu" inceleyebilirsiniz.

 

Özet:

PSİKODRAMA

Psikodrama, ilk kez 1932’lerde Moreno tarafından ortaya atılmıştır. Sonraki yıllarda ise yeni grup terapi yöntemleri ortaya çıkmıştır (Naar, 1993). Moreno’ya göre, hayat bir sahne bizler de sahnedeki oyuncularız. Psikodrama, gerçeğin eylem yoluyla keşfidir. İkinci kez yaşanılan gerçek birinciden kurtuluştur. Psikodramada anlatma yap! Söyleme göster ifadesi kullanılır.

 

Psikodrama başlangıçta yalnızca bir grup psikoterapisi uygulaması olarak klinik ortamla sınırlı bir yöntemken, günümüzde bireysel terapide uygulanabilen; kliniklerde tanı ve tedavi, eğitim kurumlarında eğitim aracı, insan ilişkileri, endüstri, evlilik ve aile danışmalarında, hem çocuklar hem de yetişkinlerle çalışmaya olanak tanıyan bir terapi tekniğine evrilmiştir (Danış ve Üneri, 2017).

 

TEMEL PSİKODRAMA TEKNİKLERİ

Moreno’ya göre; eşleme, ayna ve rol değiştirme psikodramanın temel teknikleridir. Artı gerçeklik, yandan konuşma, somutlaştırma, aksiyonu kesme, rolden çıkarma, koro gibi yardımcı teknikler de kullanılmaktadır.

 

Bu sunumda, psikodramada kullanılan artı gerçeklik tekniği ele alınmıştır. 

 

 

Öğr. Gör. Fatma BÜYÜKKATRAN – fbuyukkatran@cu.edu.tr

Adana’nın Karaisalı ilçesinde 1969 yılında doğdu. İlk okulu Döşekevi köyünde okudu. Ortaokulu Ankara’da başlayıp Adana’da bitirdi. Liseyi Ç.Ü Sağlık Meslek Lisesi Laboratuvar bölümünde okudu. Üniversite eğitimi, Lisans ve Yüksek Lisansını Çukurova Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünde bitirdi. Abdülkadir Özbek Ankara Psikodrama Enstitüsüne bağlı psikodrama eğitimine 1997 yılında başladı, 2003 yılında psikodrama asistanlık diplomasını aldı. Abdülkadir Özbek İstanbul Psikodrama Enstitüsünde Psikodrama İleri eğitim aşamasına 2018 yılında başladı 2021 tez aşamasına devam etmekte. 1998 yılında Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışma Biriminde Uzman Psikolojik Danışma olarak göreve başladı. 2008 yılında öğretim görevlisi ünvanı aldı. 2018 yılına kadar devam eden öğretim görevliliği sırasında; eğitim psikolojisi, rehberlik, sınıf yönetimi, insan ilişkileri ve iletişim derslerine girdi. İnsan ilişkileri ve iletişim dersini Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü, Peysaj Mimarlığı ve Konseravatuarda vermiştir. Psikolojik Danışmanlık Biriminde 2019 yılında başlayan uzman psikolojik danışmanlık görevine halen devam etmektedir. Psikolojik Danışma Biriminde üniversite öğrencileri, üniversite personeli ve üniversite dışından gelen bireylere psikolojik danışmanlık hizmeti vermektedir.