Nitel Araştırmanın Felsefi Temelleri

 

Üniversitemiz öğretim üye ve öğrencilerine açıktır. Katılım için kayıt olmak gereklidir. Kayıt için aşağıdaki linke tıklayıp Üniversitemiz Teams hesabınızla oturum açınız. Kaydolduktan sonra seminer gün ve saatinde aynı linke tıklayarak Teams üzerinden toplantıya katılabilirsiniz:

https://teams.microsoft.com/registration/c_heLp7NzEaLirfkYMfVeA,wSqczncEFE-tKYPvZrQJsg,EjG1VABUWEqaGzLuwms2TA,ssEuhq-FhUmvAa5nEY5DDw,oLxqdNXnd0GqVfsXAG08XA,z9yOi_GoLEWvbLhQGNnphQ?mode=read&tenantId=2e5ef873-cd9e-46cc-8b8a-b7e460c7d578

Kayıt ve katılım işlemleri hakkında detaylı bilgi almak için "Kayıt ve Katılım Sunusunu" inceleyebilirsiniz.

 

Özet:

Nitel araştırmanın popülerliğinin bilim camiasında son yıllardaki hızlı yükselişi, epistemolojik, felsefi ve yöntemsel alanlarda tartışmaları beraberinde getirmiştir. Bir araştırmayı nitel ya da nicel yapan şey nedir? Bu sorunun pek çok cevabı bulunmakla birlikte, bilim felsefesine dayanmayan cevaplar basit ve yüzeysel kalmaktadır. Üretilen bilimsel bilgi, ancak o üretim sürecinin dayandırıldığı bilimsel paradigma içerisinde anlamlı hale gelir. Bilimsel paradigma hangi konunun bilimsel incelemeye uygun olduğunu, bu konuların nasıl incelenebileceğini ve hangi bilgilerin bilimsel sayılacağını belirleyen bir üst yapıdır. Bu anlamda pozitivizm, post-pozitivizm, yapılandırmacı/yorumlamacı ve eleştirel paradigmalar bilim insanlarına içerisinde hareket edebilecekleri bilimsel çerçeve sunarlar. Bu paradigmalar da birbirlerinden ontolojik, epistemolojik, yöntemsel ve değerlere yaklaşımı açısından farklılıklar gösterir. Bu bağlamda bu seminer, paradigmaları kendi içinde irdeleyerek nitel araştırmanın felsefi temellerini irdeleyecektir.

 

Doç. Dr. Mustafa YAŞAR - myasar@cu.edu.tr

Adana’nın Yüreğir ilçesinde 1974 yılında doğdu. İlk, orta ve liseyi Adana’da okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünü bitirdi. Yüksek lisans ve Doktorayı Okul Öncesi Eğitimi alanında The Ohio State Üniversitesi’nde yaptı. 2008-2013 yılları arasında Weinheim Aile Terapisi Enstitüsü’nden Aile Terapisi eğitimi aldı. 2006 yılından beri Çukurova Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. 2020 yılında Doçentlik ünvanını aldı. Akademik ilgi alanlarını özellikle Nitel Araştırma Yaklaşımı olmak üzere eğitim psikolojisi, aile çalışmaları, kişiler arası iletişim, sınıf yönetimi ve eğitimde kültürel çalışmalar oluşturmaktadır. Evli ve bir çocuk babasıdır.