Sanatta Sürdürülebilirlik ve Sürdürülebilir Tekstil Sanatında Denimin Yeri

 

Üniversitemiz öğretim üye ve öğrencilerine açıktır. Katılımcılara katılım belgesi verilecektir. Katılım için kayıt olmak gereklidir. Kayıt için aşağıdaki linke tıklayıp Üniversitemiz Teams hesabınızla oturum açınız. Kaydolduktan sonra seminer gün ve saatinde aynı linke tıklayarak Teams üzerinden toplantıya katılabilirsiniz:

https://teams.microsoft.com/registration/c_heLp7NzEaLirfkYMfVeA,wSqczncEFE-tKYPvZrQJsg,EjG1VABUWEqaGzLuwms2TA,Jfx3mwKkfEqbQei3pzIIig,2KIFlby-RkmawDCxN3BKHA,613zZx1JoUyps3oBq3hqUw?mode=read&tenantId=2e5ef873-cd9e-46cc-8b8a-b7e460c7d578

 

Kayıt ve katılım işlemleri hakkında detaylı bilgi almak için "Kayıt ve Katılım Sunusunu" inceleyebilirsiniz.

 

Özet:

20. Yüzyıl’da, bilim ve teknoloji alanındaki ilerlemelerle birlikte var olan modern toplumun doğa ile barışık olmayan gelişmeleri ve insan merkezli yaklaşımlarının, kültürel ve ekonomik değerlere de yansıyarak, dünyayı ekolojik bir krize sürüklemesi, sanat alanında çevre hareketlerini ortaya çıkışının nedeni olmuştur. Küresel ısınma, tatlı su kaynakların kirlenmesi, orman ve tarım arazilerinin yok edilmesi, erozyon, kuraklık, kontrolsüz nüfus artışı, yeni virüslerin neden olduğu hastalıklar ve açlık tehdidi gibi birçok çevresel sorun, 20. Yüzyıl’ın ikinci yarısından itibaren tüm dünyada sıklıkla gündeme gelmeye başlamıştır. Sanatçılar da toplumsal yaşamda tüketim odaklı ve ekonomik olarak sürekli büyüme anlayışına sahip yaklaşımların hem çevre hem de insanın varlığı için oluşturduğu potansiyel risklere kayıtsız kalamamışlar, disiplinler arası yaklaşımlarla çevre sorunlarını eserlerinde tartışmaya açmışlardır. Çevresel endişelerin toplum ve yaşam merkezli olması da ekoloji temelli sanat çalışmalarına sosyal sorumluluk yüklemiştir. Bu seminerde sanatta sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir tekstil sanatında denimin yeri irdelenerek güncel yaklaşımlara değinilecektir.

 

Öğr. Gör. Hande BİLVAR

Hande Bilvar 1977 yılında Almanya’da doğdu. Almanya’da başlamış olduğu eğitiminin ortaokul ve lise dönemini İzmir’de tamamladı. Lisans Eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümünde, Yüksek Lisans Eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Tekstil ve Moda Tasarım Bölümünde tamamladı.

2000 ile 2013 yılları arasında çeşitli Özel Tekstil firmalarında baskı tasarımcısı ve moda tasarımcısı olarak görev aldı. Bu görevleri sırasında yurtdışında Premier Vision; Paris-Fransa, Tex World; Paris- Fransa,  Tissu Premier; Lille- Fransa ve Turkish Fahsion Fabric Exhibition, Londra- İngiltere gibi çeşitli mesleki fuarlara hem ziyaretçi hem firma sunumu için katılmıştır.

2013 yılında tekstil sektörü alanında çalışmasına son verip Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümünde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya başlamış ve akademik olarak eğitimine devem ederek ve 2021 yılında Sanatta Yeterliğini tamamlamıştır.